Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi nedir?
Diş çürüğünün dişin canlı kısmına ulaşmasıyla bu bölgenin iltihaplanması olayına pulpitis ( dişin canlı kısmının iltihaplanması) denir. Bu olay sonucunda dişin iltihaplı kısmının temizlenmesi işlemine kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi yapılması gereken dişlerde gece uykudan uyandıran, kendiliğinden başlayan, uzun süren ve dişe temas edildiğinde hissedilen şiddetli ağrı vardır.

Ağrının gece daha fazla olmasının sebebi iltihap nedeniyle genişleyen kan damarlarına yatay durumdayken gelen kanın artmasıdır.

Kanal tedavisi gereken dişlerde ağrı yalnızca dişte değil yüzde, boyunda, kulakta ve başın bir yarısında dahi hissedilebilir.

Kanal tedavisi dişin özü denilen sinir ve kan damarlarından oluşan dokunun alınması işlemidir.

Kanal tedavisi geçiren dişler cansız değildirler sadece öz kısımları yoktur. Görüntü olarak diğer dişlerden hiç bir farkı yoktur.

Özün alınmasından doğan boşluk antiseptik maddelerle doldurulur

Kanal tedavisi yapılırken hiç bir ağrı hissedilmez tedaviyi takip eden ilk bir kaç gün hafif ağrı olabilir.

Kanal tedavisi yapılmayan dişlerde iltihabın ilerlemesi sonucu kök ucunda kist veya granülom olabilir. Bu da kemikte harabiyet yapar ve tedavi güçleşir.

Normal şartlarda kanal tedavisi olan dişlerde hiç bir ağrı hissedilmez

Tedavi süresi enfeksiyonun miktarına bağlı olarak değişir.

Günümüzde lazerin kullanılmasıyla kök kanalları dezenfekte edilebilmekte ve kök ucu enfeksiyonları daha kolay tedavi edilebilmektedir.

Ayrıca mikro endodontideki gelişmeler kanalların daha efektif temizlenebilmesini sağlamaktadır.

Kanal tedavisi sonucunda dişlerde meydana gelen renk değişimleri beyazlatma tedavisi ile giderilebilir.